De Kurkeik

De wijncultuur kun je gerust conservatief noemen. Eeuwenoude tradities zijn van generatie op generatie doorgegeven. Dat leverde ons de kwaliteit en variatie van vandaag de dag op. Het is logisch dat producenten en kopers innovaties met argwaan bekijken. Zo was het ook met de schroefdop en de kunststof kurk. De natuurkurk wordt gemaakt van de bast van de PortuEen man snijdt kurk van de bast van de kurkeikgese kurkeik. Als die dik genoeg is worden de kurken er uitgestanst. Een belangrijke eigenschap van kurk is dat die een klein beetje lucht doorlaat. Daardoor kunnen wijnen in de loop der jaren rijpen. Overigens zorgt dit er ook voor dat wijnen soms die zogenaamde ‘kurksmaak’ kunnen krijgen en niet meer lekker zijn.

Kunststof kurk en schroefdop

In de jaren negentig van de vorige eeuw kon de productie van natuurkurk de vraag niet meer bijbenen. Omdat de meeste wijnen helemaal niet bedoeld zijn om te bewaren (85%) begonnen de wijnproducenten de flessen te voorzien van schroefdoppen en kunststof kurken. Aan de kwaliteit van de wijn doet dit niks af. Het voorkomt zelfs dat de wijn kan bederven. Maar het publiek kon deze vernieuwing helemaal niet waarderen. Net als bij de bag in box (BIB) dacht men dat wijn met schroefdop wel van mindere kwaliteit moest zijn. Inmiddels weten we gelukkig beter en laten we ons niet meer afschrikken door een schroefdop. Wat ons betreft zal dat ook gauw opgaan voor het kraantje van de BIB.
Deel dit bericht op facebook
FacebookFacebook
De waardering van www.lebonbib.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 77 reviews.