Wat zijn de voor- en nadelen van wijn uit bag in box?

Bij Le Bon BIB waren we ervan overtuigd dat de handige wijntap met een kraantje alleen maar voordelen kent. Inmiddels weten we dat de BIB ook nadelen heeft. We zetten ze op een rijtje. Te beginnen met de nadelen, want de voordelen hebben we al vaak genoeg benadrukt.

De nadelen van de bag in box

1 – De houdbaarheid op lange termijn. Een vers aangebroken BIB blijft zes weken goed. Maar de onaangebroken wijntap is niet heel lang houdbaar. Onze ervaring is dat wijn in de BIB twee jaar goed blijft voordat de kwaliteit afneemt. Je kunt ze dus nooit meerdere jaren bewaren.

2 – Gevoelig voor temperatuur. Vroeger importeerden we nog wel eens Franse of Italiaanse BIB-wijnen in de zomer. Inmiddels weten we dat de houdbaarheid flink achteruit gaat als de wijn een paar dagen in een te hete vrachtwagen staat. Ook voor thuis is het aan te bevelen om de boxjes op een koele plek te bewaren.

3 – Lastig open te maken. Een getrainde wijnhandelaar kan een fles wijn met één hand ontkurken. Met de BIB is ons dat nog nooit gelukt. Het blijft een heel gedoe om het kraantje er uit te krijgen. Wel is het zo dat oefening loont en we hebben een paar zeer handige tips die het nog makkelijker maken.

4 – Doseren, doseren, doseren. Een wijntap is natuurlijk zeer geschikt om te doseren. Toch is is een veelgehoord ‘probleem’ van onze klanten dat ze niet meer goed kunnen bijhouden hoeveel ze drinken. Een remedie hiertegen is het gebruik van een karaf. Vooral als de BIB niet binnen handbereik is, kan dit een prima oplossing zijn.

De voordelen van de bag in box

1 – Geopend veel langer houdbaar. Een geopende fles wijn is binnen een of twee dagen niet meer lekker. Boxwijnen blijven na opening nog zeker zes weken goed. Dat komt omdat er door het systeem geen lucht in de zak kan komen. Je hoeft dus nooit meer restjes weg te spoelen.

2 – Veel beter voor het milieu. Niet alleen de uitstoot van CO2 is bij de productie van flessen veel hoger. Ook de luchtvervuiling en het gebruik van water, grondstoffen en energie is wel drie tot vier keer hoger dan bij de productie van de BIB.

3 – De BIB is veel goedkoper. De BIB is gemiddeld een kwart goedkoper dan dezelfde wijn in een fles. Door de hoge productie- én recyclingkosten is glas erg duur. Daarnaast zijn de transportkosten voor flessen veel hoger omdat er minder liters op een pallet passen. Als de benzineprijzen stijgen zal dus ook de prijs van de flessen harder stijgen dan die van de BIB-wijnen.

4 – Handig op vele gebieden. Je kunt met gemak twee wijntapjes van drie liter tillen. Maar acht flessen wijn zijn veel zwaarder. Door al dat gesjouw met flessen kun je ook nog last krijgen van glasbakschaamte. Verder zijn de wijntaps superhandig op feestjes en picknicks. Ook kan de wijn geen ‘kurksmaak’ krijgen en blijft een gekoelde BIB langer koud.

Conclusie

Alhoewel er enkele nadelen aan de BIB zitten, zijn deze redelijk makkelijk te voorkomen of op te lossen. De voordelen blijven echter overeind. Wij gaan dan ook door met het bestrijden van mischien wel het laatste nadeel van de wijntap: het slechte imago. Door onze kwaliteitswijnen in BIB hopen we dat imago snel te verbeteren.

Tabel CO2 uitstoot Glas versus Bag in Box

 

 

 

 

 

 

CO2 uitstoot – glas/bag in box.

Bron www.fairchoice.info

 

Deel dit bericht op facebook
FacebookFacebook
De waardering van www.lebonbib.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 77 reviews.