Chardonnay, Vermentino, Colombard, Grenache… druivenrassen?

Nog niet zo heel lang geleden was de gemiddelde Nederlandse wijndrinker totaal niet geïnteresseerd in de druivenrassen van de wijn die hij dronk en lekker vond. Wijnen uit de ‘klassieke’ wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje vermeldden zelden of nooit de druivenrassen op het etiket. Als ze dat al deden dan aan de achterkant in kleine lettertjes. Dat doen ze vaak nog! Immers, van Chablis weet toch de hele wereld dat die gemaakt wordt van Chardonnay. Stel je voor dat er iemand op de wereld zou rondlopen die niet zou weten dat Chianti wordt gemaakt van Sangiovese, Het enige toegelaten druivenras voor Sancerre is Sauvignon Blanc. In Bordeaux zit altijd Merlot en Cabernet Sauvignon, enzovoort. Een wijngaard, maar ja , welk ras staat er aangeplant?           Al deze feiten zijn jaren geleden vastgelegd in wijnwetten en aangezien iedereen geacht wordt de wet te kennen.. De kennis over wijn was vroeger voorbehouden aan een select gezelschap van vakbroeders (wijnhandelaren, sommeliers, vinologen, etc.). Zij gingen elitair en zelfs geheimzinnig om met deze kennis. Wijn werd dan ook voor veel geld verkocht! Zoals op enig moment heel Nederland emancipeerde op velerlei vlakken, zo emancipeerde ook de Nederlandse wijndrinker. Wijn werd modieus en men wilde er dus meer van weten, niet in de laatste plaats omdat dat ook heel sjiek werd gevonden.

Wijnen uit de nieuwe wereld

Ondertussen kwam in de jaren ’80 ook de export uit landen van de ‘nieuwe’ wereld voorzichtig op gang. De wijnboeren daar teerden niet op een eeuwenoude wijncultuur en speciale benamingen, laat staan op de bijbehorende wetgeving! Ook hadden ze niet veel ervaring met het mengen van verschillende druivenrassen en produceerden daarom monocépage wijnen. Wijnen van slechts één druivensoort. Logisch dus dat wijnen uit Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika nog steeds worden aangeduid met het druivenras waar ze van gemaakt zijn.

Kennis van druivenrassen kan handig zijn

Vanwege het bovenstaande zijn dus de druivenrassen een onderwerp geworden. Voor een groot deel is dat ook terecht. Immers, alle wijnen op basis van bijvoorbeeld Merlot hebben een bepaalde overeenkomst. Als er dan Merlot op het etiket staat dan weet de consument ongeveer wat hem te wachten staat. Ook al is uiteraard de ene Merlot de andere niet! Een ander mogelijk voordeel: Stel dat je een liefhebber bent van Pinot Noir. Je bent in de Bourgogne en vindt inderdaad de rode wijnen zo lekker. Handig om dan te weten dat alle rode wijnen in de Bourgogne worden gemaakt van 100% Pinot Noir druiven Merlotdruiven in Bordeaux Laatste opmerking ter afsluiting: Een wijn is lekker, of niet lekker, wat voor druif er ook in zit!  
Deel dit bericht op facebook
FacebookFacebook
De waardering van www.lebonbib.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 77 reviews.